Στουπα

Ο Δήμος Λεύκτρου (περιλαμβάνει την Στουπα) βρίσκεται επάνω στο μεσαίο ακρωτήριο της Πελοποννήσου ,είναι τμήμα της Μεσσηνιακής Μάνης και αποτελείται από 19 Δ. Διαμερίσματα με πρωτεύουσα την Καρδαμύλη και έχει πληθυσμό 6000 κατοίκους.

Το φυσικό κάλλος της περιοχής ,η ιστορία της ,η παράδοσή της ,η αγωνιστικότητα και η ανδρεία που χαρακτήρισε τους ανθρώπους της στις δύσκολες περιπέτειες του Έθνους μας ανά τους αιώνες ,την βάζουν δίπλα στις άλλες περιοχές σύμβολα της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Ήπειρος, η Μακεδονία και οι λοιπές περιοχές της πατρίδας μας.

Οι κύριες παραλίες του Δήμου κατάλληλες για κολύμπι ,αμμώδεις με πεντακάθαρα νερά είναι , τα Ριτσά ,το Καλαμίτσι, ο Φονέας, τα Καμίνια, η Καλόγρια, η Στούπα, και ο Πλατύς Αμμος ή Πανταζή.

Stoupa - Kalogria

Υπάρχουν αρκετά ακόμα σημεία λίγο δυσπρόσιτα για τους μοναχικούς επισκέπτες.     Ο επισκέπτης ξαφνιάζεται ευχάριστα και εντυπωσιάζεται από την γρήγορη εναλλαγή των τοπίων της περιοχής.   Απόκρημνα βράχια, σπηλιές και φαράγγια ,δένουν με τον ελαιώνα ,τις γραφικές παραλίες, τα λιμανάκια, τα νησάκια και τις γλυφάδες. Ιδιαίτερο χαρακτήρα δίνουν στην περιοχή το κάστρο της Στούπας, τα ορυχεία του Καζαντζάκη στη Πραστοβά, τα πυργόσπιτα της παλιάς Καρδαμύλης, το νησάκι της Καρδαμύλης, τα καλντερίμια , οι παρόδιες κρήνες, τα γεφύρια και οι βυζαντινές εκκλησίες που είναι διάσπαρτες στα χωριά.
Χρώματα και αρώματα από ποικίλα αγριολούλουδα και βότανα υποδέχονται τον επισκέπτη όλες τις εποχές.

Το κλίμα της περιοχής είναι ζεστό μεσογειακό με ήπιο Χειμώνα και μεγάλη ηλιοφάνεια. Προσφέρεται για όλο τον χρόνο σαν τουριστικός προορισμός.

Ιστορία

Η πρώτη ιστορική αναφορά για την περιοχή γίνεται από τον Όμηρο που αναφέρει την Καρδαμύλη ως μια από τις πόλεις που θα έδινε για προίκα στον Αχιλλέα ο Αγαμέμνονας.

Στον ίδιο χώρο κατά την μυθολογία, βγήκαν οι Νηριίδες για να καμαρώσουν τον Πύρρο τον γιό του Αχιλλέα που πέρασε από εκεί πηγαίνοντας στην Σπάρτη για να νυμφευθεί την Ερμιόνη.   Ο Παυσανίας κατά την διέλευσή του από τη περιοχή ,αναφέρει ότι στο Κάστρο του Λεύκτρου είδε αγαλμα του Ασκληπιού και της Ινούς καθώς και της Κασσάνδρας, ξόανο του Απόλλωνα, άγαλμα του Ιθωμάτα Δία και ιερό της Αθηνάς με το άγαλμά της. Επίσης,αναφέρει ότι στην νησίδα Πέφνο(ΑγιοΔημήτριο) που φέρεται ως γενέτειρα των Διοσκούρων, είδε τα αγάλματά τους.

Στα Βυζαντινά χρόνια η περιοχή βρέθηκε υπό το Δεσποτάτο του Μυστρά και μετέπειτα πρωτοστάτησε στην κήρυξη της επανάστασης για την ελευθέρωση της πατρίδας. .Συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου 1821 ,έφθασε στην Καρδαμύλη ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης με τα παλληκάρια του ,έχοντας δώσει όρκο ιερό στην Αρεόπολη για την έναρξη του αγώνα και ένωσε τις δυνάμεις του με τον Κολοκοτρώνη ,τον Μούρτζινο και τους εμπειροπόλεμους Μανιάτες .Μπήκαν στην Καλαμάτα 23 Μαρτίου την ελευθέρωσαν και συνέχισαν τον αγώνα για την ανάσταση του γένους..

© 2020: Βίλες Ανθούλα Στούπα Μάνη Μεσσηνία